Indexering alimentatie 2023

De wettelijke indexering 2023 voor verhoging van de kinderalimentatie en partneralimentatie is door de overheid vastgesteld op 3,4%. Dit geldt voor alle vastgestelde alimentatie bij rechterlijke uitspraak of bij overeenkomst.


Voorbeeld van de wettelijke indexering : als in 2022 het alimentatiebedrag € 100,00 per maand bedraagt, dan wordt dit bedrag per 1 januari 2023 verhoogd naar € 103,40 per maand.

De alimentatie-betaler is wettelijk verplicht deze indexering te betalen. De alimentatie-ontvanger hoeft hier niets voor te doen.

De alimentatie-ontvanger en alimentatie-betaler kunnen  in onderling overleg afwijken van de wettelijke indexering en/of het percentage. Leg zo’n afwijkende afspraak met de reden voor deze afwijking schriftelijk vast, want anders is er een bewijsprobleem.

Het kan zijn dat de jaarlijkse indexering een keer vergeten is. Ga met elkaar in gesprek. Er kan een goede reden hiervoor zijn geweest. Zo nodig kan de indexering (voor een deel) worden kwijtgescholden of kan er een betalingsregeling afgesproken worden.

Weet dat die indexering tot 5 jaar teruggevorderd kan worden van de alimentatie-betaler via het LBIO als de alimentatie-betaler niet bereidwillig is om tot enige betaling over te gaan en er geen afwijkende afspraken zijn gemaakt.

 

 

Deel dit bericht

Lees ook

Nieuws

Indexering alimentatie 2023

Geplaatst op 26 november 2022 lees volledig bericht
Nieuws

Indexering alimentatie 2022

Geplaatst op 18 december 2021 lees volledig bericht